perjantai 4. maaliskuuta 2011

Maaliskuun alku

Pyörästä on takakumi puhki ja siihen pitää lisätä ilmaa aina parin kilometrin jälkeen. Ihmiset tien varressa muistavat huomauttaa, kun rengas alkaa tyhjetä. Sen huomaa kyllä itsekin, on liian raskasta pysähdellä juttelemaan tai kovasti odottelemaan kilejä ja kanoja tien yli. Ihmettelen, miten tarkkaan eläimet osaavat varoa. Ehkä väistäminen on niillä geeneissä. Tai samalla kun emo opettaa niille kodin, se opettaa myös teiden ylitykset.

Eilen merestä löytyi kuollut kilpikonna. Miehet nostivat sen rannalle, se oli jättisuuri, todella kuollut ja verinen. Myöhemmin kilpikonnien suojelijat kaivoivat sille haudan rantahiekkaan. Pythonien ja Boa-käärmeiden tavoin ne ovat pyhiä eläimiä täällä.

Pihan akasiassa nukkuu lepakoita ja haukka kiertää taivaalla ympyrää. Täällä on todella hiljaista nyt, kun melkein kaikki ovat poissa. Huomenna on konsertti ja G. on Cotonoussa laitattamassa hiuksia ja hakemassa uutta pukua. Suomalaiset "jovot" ovat myös matkoilla, viisumeita hankkimassa, Burkinassa, Malissa.

Meitä on vain kaksi täällä. Yritetään seurata presidentinvaaleja: käydään parin tunnin välein joenvarren kylässä tarkastamassa, josko sinne saapuisi vaalikampanjoitsijoita. Illalla ehkä selviää voidaanko vaalit pitää sunnuntaina. Kaikki eivät ole saaneet äänestyslipukkeitaan ajoissa, huhujen mukaan varsinkin oppositiota kannattavilla alueilla äänestäjien rekisteröiminen takkuilee pahasti. Vaaleja tuskin kuitenkaan järjestetään ennen kuin kaikki voivat äänestää.

Söin katukeittiössä riisiä ja tulista kalakastiketta ja juttelin vanhan herran kanssa lähikylien aurinkopaneeleista. S. sanoo, etten saisi syödä kadulla vatsatautiriskin takia.

Ei kommentteja: