keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Kotiinpaluu

Tänään oli kotiinpaluu Itä-Euroopasta ja sitä seuranneesta psyykkisestä talvesta. Tulin ja jäin vihdoin. Katsoin Sissin loppuun ja nukuin. Tunnistin elokuvasta Karlskirchen ja iloitsin Wienin kesästä.

Bratislava ja linna pakkashuurussa uuden vuoden aatonaattona

Brueghelin Baabelin torni (1563)

Vietin uuden vuoden Tonavaa seuraten kolmessa kaupungissa ja kolmessa maassa. Budapestissa ja Bratislavassa. Wienissä. Näin Brueghelin Baabelin tornin Wienin Kunsthistorische Museumissa. Olin siellä viisi tuntia ja rauhassa. Näin Mátyás-templomin Budapestissa. Ja linnavuoren. Ja kauppahallin. Ajattelin ehkä vuonna 1996 tai -97 ensimmäistä kertaa, että sinne on päästävä. Ja nyt pääsin. Vaikka vain päiväksi.

Haluaisin lukea Peter Nádasin Muistelmien kirjan. Haluaisin muuttaa Budan vuorelle ja opetella unkaria korvakuulolla ja kylteistä. Kävelisin ja ajattelisin. Matkustaisin Bratislavaan ja istuisin kaupungin ylle kohoavan kommunistimonumentin alla. Kiipeäisin kukkulalle ja näkisin Bratislavan linnan.

Talvi tulee ja menee. Bratislavassa oli kevään kaunis aurinko. Tänne Helsinkiin tuli lumi ja pakkanen. Tänään se katosi hetkeksi mutta palasi äsken takaisin. Lumen valo ei nyt auta.

Tonava Bratislavan linnalta vuoden ensimmäisenä päivänä, pakkasessa


Budapestin Linnavuori, Mátyás ratsailla ja hänen kirkkonsa uuden vuoden aattona


Tonava ja Pest Linnavuorelta


Ensimmäinen raketti Budan yllä

Ei kommentteja: