maanantai 7. toukokuuta 2007

Suunnitteilla Art Nouveau-kierros

16. arrondissement on Pariisin Art Nouveau-rakennusten tyyssija.

Tutkimustyön tuloksena on selvinnyt, että sieltä löytyy suurin osa Hector Guimardin vuosisadanvaihteessa suunnittelemista rakennuksista, ja 25, rue Franklinissä sijaitsee lisäksi Auguste Perretin rautabetoni-ihme vuodelta 1908. Käyn jonakin päivänä valokuvaamassa ne, kun aurinko taas paistaa. Tänään kesä muuttui takaisin kevääksi.

Hector Guimard oli myös metron ensisuunnittelija, ja parhaiten alkuperäisessä kunnossa olevia metroasemia löytyy netin tietojen mukaan Abbessesista (18ème), Victor Hugolta (16ème) ja Boissierèsta (16ème). Porte Dauphinen metroasema (16ème) on ehkä erikoisin säilyneistä: muiden asemien art nouveau-katon tai punaisten helvetinliekkien (candélabres) sijaan se on kokonainen paviljonki. Pitäisi päästä näkemään elokuva "Zazie dans le métro" (Louis Malle, 1960), sinne olisivat tallentuneet ainakin Bastillen ja Champs-Elysées'n 60-luvulla tuhoutuneet asemat. (ks. täällä.) Quelque jour!

Muistin yhtäkkiä, että tein jo tavallaan yhden kierroksen, Pariisin eläintarhassa Jardin des Plantesissa huhtikuussa. Kaunista, niin kaunista, idea kiteytyy käytännössä - mutta samalla eläimillä on aivan kohtuuttoman pienet tilat. 1800-luvun lopulta tähän päivään. Ei tällaista funktionalismia, kiitos.
Ai niin, heh, 16.sta on vahvin porvarisalue. Sarkozya äänestäneet saavat asuttaa art nouveau'ta.

Ei kommentteja: